VW Beetle Forum banner

Świeci się kontrolka ABS i kontroli trakcji

38K views 7 replies 6 participants last post by  Faber  
#1 ·
Cześć wszystkim.

Kompletny NOOB tutaj

Szukałem na forach bez żadnych rozwiązań, więc zapytam jeszcze raz.

Kontrolka kontroli trakcji i kontrolka ABS zapalają się w moim NB po przejechaniu kilku metrów.

Czy ktoś ma pomysł, co może być tego przyczyną?

Kupiłem samochód trzy dni temu z tym problemem za cenę, której nie mogłem się oprzeć

Kilka informacji o samochodzie to
2000 1.8T
GLX
180k km
50 procent przednich hamulców
80 procent tylnych hamulców

#2 ·
Wskazuje to na usterkę w systemie ABS. Może być tak źle, jak uszkodzona elektronika sterująca ($$$), ale prawdopodobnie jest to uszkodzony czujnik prędkości koła. Powinieneś sprawdzić kody błędów w warsztacie lub u kogoś z zestawem diagnostycznym VAG-COM.

Czujnik ABS nie jest zbyt trudny do samodzielnej wymiany, ale zwykle bardzo, bardzo się zacina. Wymaga destrukcyjnej przemocy na starym czujniku, aby go wyjąć, oraz dobrego czyszczenia i smarowania otworu, aby włożyć nowy.

#3 ·
Moduły ABS są wrażliwe na problemy z napięciem.
Miałem te same kontrolki, kiedy kupiłem mój '01.
Jakiś czas temu był wątek o wyjmowaniu i ponownym wkładaniu trzech zielonych bezpieczników na górze akumulatora.
Zaśmiałem się z tego i powiedziałem, że w żadnym wypadku.
Więc poświęciłem 30 sekund, odłączyłem bezpieczniki, włożyłem je i wyjąłem kilka razy, a problem zniknął.
Mówię poważnie.
To był problem z zasilaniem modułu ABS.

Kabel VAG, jak zauważył Basher, to jedyny sposób, aby mieć pewność, jakie kody się ustawią, jeśli naprawa bezpieczników nie zadziała.

#8 ·
Z przyjemnością pomogę!
A to Dan- Wielkie O :):):):):):)

Czy to nie jest zepsute, że trochę korozji na bezpieczniku ustawi kod?

Dan-O
Bardzo dziękuję! Wymieniłem czujniki prędkości kół w 04 GLS mojej córki, próbując wyłączyć kontrolkę trakcji. Okablowanie wyglądało świetnie i pomyślałem, że jeszcze raz poszukam problemu. Znalazłem ten wątek, wyciągnąłem bezpieczniki, zamieniłem je i światło zgasło. Absolutnie rządzisz, mój przyjacielu. Bardzo wdzięczny!!!