VW Beetle Forum banner
21 - 28 of 28 Posts

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Discussion Starter · #21 ·
I cleared the codes and the only one that came back was error code 17978 - Engine Control Module (ECM) disabled. I put a new battery in it about 2 weeks ago and am checking fuses constantly. I admit I am not very good at the electronics side of the car and have problems checking the ground wires. I have had the car for about 3 years with no real problems. This electrical problem has sidelined the bug all summer. Which is a shame as it is a convertible.
 

·
Registered
Joined
·
18,584 Posts
Looks like you could be struggling with a immobilizer problem; does the car start , then die (?) and is the immobilizer icon flashing in the speedo cluster?

Historically, a charging problem or a replacement of a battery; has been known, to cause the immo to go goofy. A hard reset if the ecu; would be something to try, as the ecu can get confused, a hard reset can sometimes clear up the problem.

Hard Reset: remove the + and - battery cable terminals, touch them together and reinstall back on the battery.

Beyond that, is always a good idea; to have the charging system fully tested and confirmed, everything is in spec. Working as it should.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Discussion Starter · #24 ·
so...Did a hard reset, checked the charging system, and still no luck. I am pretty sure it is an ECM (code says it is disabled) and/or an immobilizer problem. I was thinking of having the ECU fixed/reprogrammed/ ?, and have the immobilizer deleted. Otherwise, I am completely out of ideas. The dealership said it is $160, then up probably to a thousand give or take.
 

·
Registered
Joined
·
18,584 Posts
What voltage is the charging system at and is the immobilizer light blinking, in the speedo cluster?

17978/P1570/005488
Jump to:navigation, search

Contents
1 17978/P1570/005488 - Engine Start Blocked by Immobilizer
1.1 Possible Symptoms
1.2 Possible Causes
1.3 Possible Solutions
1.4 Special Notes
17978/P1570/005488 - Engine Start Blocked by Immobilizer

Possible Symptoms
Engine starting but stalling immediately
Possible Causes
Key(s) not matched
Instrument Cluster not matched
Engine Control Unit (ECU) not matched
Engine Control Unit (ECU) Power Supply faulty
Possible Solutions
Check for Fault Codes in Immobilizer itself (part of Instrument Cluster in many cars, but separate Immobilizer Control Module in some)
Check Immobilizer Measuring Values (usually in Instrument Cluster OR Immobilizer Control Module)
Match Key(s)/Instrument Cluster/Engine Control Unit (ECU)
Check Engine Control Unit (ECU) Power Supply (Relay)
Special Notes
In case of Engine Starting Issues please make sure that you are really experience an Immobilizer related Problem! Even if the Immobilizer engages, the Engine will still start fine but cut out after 2-3 Seconds. If you are NOT experiencing this behavior (e.g. Engine doesn't start at all) your Problem is very likely NOT Immobilizer related.
May be stored in Combination with 01176 - Key: Signal too Low in Immobilizer Control Module.
If no other immobilizer related fault codes are stored and the immobilizer related meas. blocks are fine except Engine Start not allowed, on rare occasions it helps to try cold-booting the car. Remove both battery cables from the battery. Short the battery cables together (away from the battery) for about 15 seconds. Reconnect the battery. (Example)
Low battery voltage (including a faulty battery) may cause Immobilizer system malfunctions and testing should be done only with a known good battery installed.

Here is a good page to review about immobilizer issues and how the vw system works, things to look for.

 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Discussion Starter · #27 ·
Here is the latest... I put a new battery in and cleared all codes. Ran the codes again got the 17978 (ECM disabled). Tried starting the car and same old thing. The engine would shut off in a second or two and immobilizer light on dash would continue to blink. So I let the car just sit for a few days. So today I checked the codes and no codes were detected. So I started the car and it shut down a second or two after turning the key. The immobilizer light started blinking. So I suspect it is the immobilizer. What I really want to do is send the ECU to have it checked over and have the immobilizer deleted.
 

·
Registered
Joined
·
18,584 Posts
You might contact this guy and see what solutions, he may have for you?

[email protected]



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
21 - 28 of 28 Posts
Top