VW Beetle Forum banner

Czy możesz mi powiedzieć, co oznaczają te kontrolki na desce rozdzielczej?

1 reading
16K views 15 replies 8 participants last post by  billymade  
#1 ·
Mam kontrolki na desce rozdzielczej, które zapalają się w moim Volkswagenie Beetle Cabrio z 2005 roku. Te kontrolki uniemożliwiają uruchomienie samochodu i zapalają się w losowych momentach, to nic konkretnego.

#2 · (Edited)
Jedna z kontrolek to bateria; lewa górna kontrolka, czy to możliwe, że masz słabą baterię lub problem z ładowaniem? Większość sklepów z częściami samochodowymi przeprowadzi bezpłatny test układu ładowania i możesz wykluczyć to jako problem. Sprawdzanie kodów usterek może również ujawnić niektóre kody, ale problem z ładowaniem spowoduje wiele kodów, od rozładowanej baterii lub problemu z niskim napięciem, od wadliwego układu ładowania.

System immobilizera może włączać się losowo; powodując problem z uruchomieniem, możesz spróbować twardego resetu, jeśli ecu i ponownie problemy z niskim napięciem mogą pogorszyć problemy z immobilizerem.

#3 ·
Tak, to kontrolka akumulatora. Sprawdź układ ładowania. Lewa dolna kontrolka jest chyba od dachu kabrioletu. A ta po prawej stronie jest od korka wlewu paliwa - upewnij się, że jest dobrze dokręcony.

#4 ·
Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, to losowe, a kiedy zapala się kontrolka korka wlewu paliwa i kontrolka dachu z kontrolką akumulatora, samochód nie odpala. To jedyne kontrolki, które się zapalają. Jeśli poczekasz 2 minuty i spróbujesz ponownie, kontrolki się nie zapalą i samochód odpali. Sprawdziłem układ ładowania, jest w porządku. Jak wykonać twardy reset ECU? Czy odłączasz akumulator na jakiś czas? I czy będę musiał go ponownie wgrać?

#5 · (Edited)
Kiedy mówisz, że nie odpala; czy rozrusznik się obraca (kręci) czy nie? Możesz zeskanować samochód w poszukiwaniu kodów błędów i sprawdzić, czy otrzymujesz jakieś kody dla czegoś takiego jak włączenie immobilizera lub uszkodzony czujnik wału korbowego (dwa z wielu możliwych powodów sporadycznego braku rozruchu). Nie wiem, jakie testy zostały przeprowadzone na układzie ładowania, ale jeśli świeci się kontrolka akumulatora, zwykle występuje problem, powinna zgasnąć po uruchomieniu silnika. Coś takiego jak akumulator lub alternator; może "działać", ale być na skraju awarii, powodując problemy z immobilizerem i problemy z niskim napięciem. Nie jestem pewien, co masz na myśli mówiąc "ponowne flashowanie" rzeczy, nie widziałbym potrzeby grzebania w programowaniu ecu, ale aby zrobić "twardy reset" ecu: odłącz dodatni/ujemny kabel akumulatora, dotknij je razem na kilka sekund i ponownie zamontuj je na akumulatorze.

#6 ·
Więc kiedy się nie włącza, to znaczy, że przekręcasz kluczyk i nic się nie dzieje, ale jedyne co się świeci to kontrolka akumulatora, kontrolka korka wlewu paliwa i kontrolka dachu w kabriolecie, co nie ma dla mnie sensu. Kupuję skaner, który powinien tu być w przyszłym tygodniu, jest taniej niż zlecanie komuś skanowania w mojej okolicy. Volkswagny są dość drogie w skanowaniu. Myślę, że to immobilizer się włącza, ale nie ma sensu, że te kontrolki się zapalają, a kiedy faktycznie poczekasz 2 minuty i włączysz go ponownie, to odpali i te kontrolki już nigdy się nie zaświecą, poza kontrolką akumulatora.

#8 ·
Immobilizer wyłączy samochód po kilku sekundach pracy, a nie uniemożliwi całkowitego uruchomienia. Więc to nie problem z immobilizerem. Dobry skan pomoże. Ale wciąż zastanawiam się nad układem ładowania. Czy zrobiłeś test obciążenia akumulatora? Czy przetestowali również alternator?

#9 ·
Zrobiłem więc test obciążeniowy akumulatora, sprawdziłem alternator. Zabrałem go do AutoZone i sprawdziłem. Sprawdziłem je multimetrem. Kupującym skating twin jest odb 2 eleven pro. Skaner powinien tu być w przyszłym tygodniu. Myślę, że dowiem się więcej, kiedy go zeskanuję.

#10 ·
Mam kontrolki na desce rozdzielczej, które zapalają się w moim Volkswagenie Beetle cabrio z 2005 roku. Te kontrolki uniemożliwiają uruchomienie samochodu i zapalają się w losowych momentach, to nic konkretnego View attachment 249516
Światło akumulatora świeci się, ponieważ silnik jest nadal wyłączony. Lewe dolne światło dotyczy spojlera lub klapy tylnej w modelach turbo, a drugie światło wygląda jak drzwi dostępu do paliwa.

Wysłane z mojego LG-M210 za pomocą Tapatalk

#16 ·
Mam zapalające się kontrolki na desce rozdzielczej w moim Volkswagenie Beetle z 2005 roku. Te kontrolki uniemożliwiają uruchomienie samochodu i zapalają się w losowych momentach, to nic konkretnego View attachment 249516
Cześć, mam ten sam problem, czy wiesz, co zrobiłeś, żeby to naprawić?
Ta dyskusja nigdy nie została rozwiązana; sugeruję, abyś rozpoczął nową dyskusję i w pełni opisał wszystkie problemy, które masz, a my będziemy mogli przejść do dalszych działań.