Cześć,
mam późnego 05 NB 1.6a z silnikiem BFS, automatyczną skrzynią biegów FDH i 2 (1 duży, 1 mały) wentylatorami chłodzącymi.
Przeczytałem około 1/2 wątku Dana Sprawdź działanie wentylatora chłodnicy/skraplacza TERAZ - TDIClub Forums
zrobiłem pierwszy test
1. kluczyk w stacyjce, silnik wyłączony
2. przełącznik wentylatora wewnętrznego na 1
3. przycisk AC wciśnięty (świeci się kontrolka przycisku)
dwa wentylatory nie działają.
Próbowałem użyć patyka, aby pomóc w ich obracaniu, obracają się dość swobodnie, ale wkrótce się zatrzymają po utracie pędu.
po włączeniu silnika, włączeniu wentylatora wewnętrznego i wciśnięciu przycisku AC, oba wentylatory będą głośno działać po około 4 sekundach oczekiwania.
doświadczenie z jazdy jest takie, że klimatyzacja jest zimna w ruchu, jak również podczas postoju, nie zapala się kontrolka przegrzania, brak utraty płynu chłodzącego (sprawdziłem zbiornik wyrównawczy natychmiast po 1-godzinnej jeździe, kiedy przyjeżdżam do pracy i po 8 godzinach wyłączenia silnika przed wyjazdem z pracy do domu) płyn chłodzący na wysokim poziomie po wyłączeniu silnika i płyn chłodzący na normalnym poziomie po 8 godzinach wyłączenia silnika.
sprawdziłem stan bezpieczników nad akumulatorem zgodnie z testem wentylatora chłodnicy A4, instrukcją obsługi klimatyzacji.
stan bezpieczników ostrzowych był błyszczący
biezpiecznik 8 S180 nie był przepalony, podniosłem bezpiecznik, uchwyt bezpiecznika wygląda dobrze, bez topienia, ale nie widać między małymi szczelinami ostrzy, aby ustalić stan poniżej.
na wątku Dana było kilka NB, które zasadniczo miały taką samą sytuację, że wentylatory nie włączały się podczas testu niskiej prędkości, podczas gdy wszystkie bezpieczniki były w porządku, więc zastanawiam się, czy jest to "właściwy" stan dla NB?
czy coś jest nie tak?
przy okazji, jestem w słonecznym Singapurze, a średnia temperatura na zewnątrz wynosi od 31c do 34c w ciągu dnia.
witam wszystkie myśli.
dzięki za przeczytanie